预览模式: 普通 | 列表

研究生学习要会熟练运用三个工具

作者: hemaoylzu2000    收录日期: 2010-04-16    发布日期: 2008-10-13

最近让几个研究生查阅一些文献资料,结果几天下来查不到所需要的资料。由此想到,现在可能还有一些研究有类似情况,今天在这里啰嗦几句,给还没有掌握基本获取文献信息的在研究生们几个建议。这就是:

(1)对国际文献资料的查阅,要熟练并灵活运用 WEB OF SCIENCE(http://isiknowledge.com/)。这个数据库是世界公认的从事科学研究必备的数据库之一。关于它的介绍,这里引用一个从学校网站上下载的ppt供大家参考。 web of science

查看更多...

Tags: 研究生 cnki wos google

分类:共享和交流 | 固定链接 | 评论: 0 | 引用: 0 | 查看次数: 3073| 返回顶部

My experience in the Class

2010 May 17.
This is the first day of the course <innovative energy system> for the first year master in Institute of Refrigeration and Cryogenics.  Prof. Reinhard Radermacher from University of Maryland gave lectures in the class. He introduced the background of energy use and existing global challenges related to energy and environment.  To meet these challenges, it is very important to understand how the energy conversion system works, improve the existing system and develop novel high efficient system and make good use of renewable energy.  Prof. Radermacher taught the students use EES to solve questions on energy system.  This is a very good software and very useful as a tool of studying on energy conversion syste..

After class, I talked with Prof. Radermacher.  He is very interested in teaching, especially thermodynamics and renewable energy.  I am also interested in teaching renewable energy.  We talked about selecting textbooks.  He mentioned the book < Sustainable Energy — without the hot air>.  He is now using this book as renewable energy textbook in University of Maryland.  I once read through this book. There are a lot of interesting facts and data in this book. It does not just teach you what and how to do, but also encourage readers to calculate, think, and draw their own conclusions. The good news is that this book is available free in the following website:
http://www.withouthotair.com/
I wish our students can download it and enjoy this excellent book.

查看更多...

Tags: Yong Li

分类:共享和交流 | 固定链接 | 评论: 0 | 引用: 0 | 查看次数: 3541| 返回顶部

制冷空调学科前沿课程背景

      制冷空调学科前沿课程是1994年开始设立的, 最早面向本科生,主要让本科生了解制冷学科的内涵。 记得我1993年10月开始成为制冷研究所所长,由于那时还担任本科生班主任,当时觉得专业学生对专业内涵及其发展了解不够, 著名专家教授往往又没有给本科生上课, 因而问起专业的内容, 当时大多数同学主要了解的是冰箱和空调。 记得当时买冰箱要凭票,制冷给大家的印象还是很不错的。 然而制冷学科领域非常广泛,衣食住行医都离不开。 学生们只有了解了这些, 才可能在专业领域有一番作为。
    由于本科生专业学习期间与研究生选导师紧密相关, 好的口碑能有好的学生, 制冷所的教授和骨干副教授们都很认真投入前沿教学, 2个学时往往需要解释一个专业研究方向的历史、现状和未来, 也需要介绍制冷所老师们在相关方面的学术创新。很多学生据此选择了读研的研究方向和导师。
    制冷空调学科前沿至今已经经历了16年, 制冷所的教授们基本每年都分别给4年级上学期本科生授课, 取得了很好的效果。
    这个方式效果很好,大约1998年开始我们引入到硕士研究生课程中,使得研究生能够有比较宽广的知识面, 了解学科的学术前沿。 由于有很多教学内容与本科生课程有重复, 上海交通大学毕业的学生可能会感到又听了一遍, 2006年开始, 我调整了硕士生课程内容, 更加强调引进外来教学资源,2008-2009的2年中安排了较多的工业界研发主管来交大授课, 也安排了一定的企业专业参观,使得该课程更加与工业界结合。

    在2006年4月制冷所专业成立50周年时,Radermacher先生被我们聘为客座教授, 他想他需要为交大做些贡献。2008年7月在美国普渡大学参加国际制冷空调大会时, 美国马里兰大学Radermacher教授与我建议关于国际化课程合作的想法, 当时我就觉得不错, 因而就开始考虑这件事。 事实上2008年11月Radermacher教授就来交大与我们制冷所联合举办了热交换器和制冷系统模拟的2天技术培训课程, 30多位工业界的研发人员参加, 我们的研究生们一起享受了2天国际化课程的智慧大餐。

查看更多...

Tags: 学科前沿国际化课程启动

分类:课程支持 | 固定链接 | 评论: 0 | 引用: 0 | 查看次数: 3185| 返回顶部

ISI Web of Knowledge 强大的分析功能

分类:课程支持 | 固定链接 | 评论: 0 | 引用: 0 | 查看次数: 2240| 返回顶部